Агенти 2021 – 2022

Отличени Агенти на промяната за 2021 – 2022 година:

  • Категория „Посланик“:
Благовеста Пугьова – Преди 12 години, започвайки с идеята, че книгите могат да дадат надежда, да помогнат на децата да мечтаят, Благовеста увлича доброволци, които заедно подаряват не само книги, но и време, и приятелство. До ден днешен хиляди доброволци са помогнали на фондация ,,Подарете книга“ да се утвърди и да създаде приятелства с повече от 1000 деца от над 30 домове и центрове за деца в цялата страна.
Олга Минева е отдадена на каузата за овластяване на жените и на борбата с домашното насилие. Основател на фондация EMPROVE, която се стреми да повлиява обществената подкрепа и нагласи, насочени към жени и момичета, преживели насилие.
Александър Алексиев, актьор, продуцент и предприемач, застъпник на граждански организации и инициативи. Той е сред най-активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. От март месец насам той, заедно с Георги Божилов, пътува няколко пъти до Молдова и Украйна, за да транспортира хуманитарна помощ и да докара десетки украински бежанци в България.
  • Категория „Бизнес“:

Категория „Промяната във всеки“:

Ивелина Гаджева, един от първите хора в България, работещ активно в сферата на включващият дизайн. С фондацията „Дизайн за всички“ България Ивелина подпомага интегрирането на хората с различни нужди не само в България, но и в световен мащаб. През последните години работи в „Хелън Хемлън Център“ за дизайн към Кралския колеж в Лондон, което е водещото място за включващ дизайн в Европа. Като част от този екип, Ивелина обучава лидери от най-големите компании в света за ползите от включващия дизайн.
Емилия Иванова е учител по математика и директор на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“. Под нейно ръководство от 2008 г. насам училището се разраства и развива като иновативно и дава огромна свобода на учителите да експериментират и да импровизират с тяхното преподаване. В резултат на общите усилия на ръководството, учителите, учениците, родителите, студио Lusio и дарителите през 2021 г. в 90 СУ отваря врати модерен STEM център за близо половин милион лева.
Теодора Петкова и Виктория Колева треньори по плуване от Спортен клуб по плуване ,,Траяна“. Малко са хората, които са готови да подадат ръка, а още по-малко са готови да повярват в потенциала на дете с увреждане и да му дадат равен шанс, а те го правят напълно безвъзмездно.

Категория „Екип“:

Операция ,,Плюшено мече‘‘ – От 2015 година насам доброволци от цялата страна се събират, за да се погрижат малки и големи в нужда да получат мечтания подарък за Коледа. Тези хора всяка година даряват три месеца от живота си и благодарение на тях последните 7 години даряват подаръци на близо 7000-9000 деца без родители, с увреждания, от бедни семейства и в риск.
Мобилен екип към Център за обществена подкрепа Бургас – Момичетата от екипа са всеки ден на един от най-трудните терени – в ромските махали на Бургас. Обикалят домовете, за да подкрепят всяко семейство спрямо специфичните здравни, социални и образователни нужди на всеки.

Екипът на Училищна Телерик Академия предлага безплатни интерактивни програми по програмиране и дигитални технологии за ученици в цяла България. Обученията изграждат сред учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани.

Категория „Промяната в младите“:

Христослава Колева е на 17 години от град Казанлък. Многократен национален и международен шампион по плуване, състезател по спортна стрелба и езда, пламенен танцьор с отличия в балетна формация ,,Дива Денс‘‘, актриса в старозагорската опера, част от проекта ,,Ние сме музиканти“ и не на последно място младеж със свои собствени мечти и надежди, който ежедневно се бори за това да променя света около себе си. Христослава е едно от децата на България със синдром на Даун. Тя е неколкократна балканска и европейска шампионка на България в категории за хора с увреждане, а през 2021 стана и вицешампион и първото момиче на България със синдром на Даун взело участие на световното състезание по плуване в Италия. От 2019 до 2022 година завоюва за България общо 17 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала.
Александър Граматиков е съосновател на най-новия формат за менторство на младежи до 25 години. Неговата организация Mentor the young успешно подбира, обучава и ангажира професионалисти и младежи. В програмата основно е обменът на знания, неформалното обучение и развиването на потенциала в младите.


Вяра Иванова, създател на програми за разработка на игри, уеб програмиране и има над 500 учебни часа учебно съдържание. Като част от екипа на Училищна Телерик Академия, Вяра е обучила няколко хиляди ученици, по време на безплатните школи по програмиране, както и десетки преподаватели в цялата страна, които са част от мрежата на Академията.


Категория „Комуникатори“:

TheRecursive е първата и единствена медия в Югоизточна Европа, отразяваща новини около стартъп сферата от всички Балкански страни, говори с инвеститори и предприемачи, за да открие нуждите им, и се стреми да дава гласност на всичко, което се случва у нас и около нас.
Бистра Иванова – Всяка седмица най-значимите медии канят бежанци и мигранти, за да разкажат за това, с което обогатяват страната, за своите идеи и разнообразни таланти, с какво са ценни и как допринасят за развитието на обществото. Това се случва в рамките на медийната кампания ,,Мигранти с таланти‘‘ на Мулти-култи колектив, създадена от Бистра Иванова. Работата на стотици чужденци става по-видима и често обичана чрез участието им в медиите, а обществото – по-информирано, свободно от предразсъдъци, отворено и подкрепящо.

Енея Георгиева е най-младият редактор във Forbes България. Преди година тя се присъединява към екипа и развива напълно нов ресор за медията – социално предприемачество. Днес Енея споделя за каузите на неправителствени организации, включително и подкрепящи хора с различни възможности.

Категория „Кауза“:

Фондация ,,За доброто‘‘ работи за защита на правата на децата и за подобряването на условията им на живот чрез достъпно здравеопазване и образование. Като лидер на фондация ,,За доброто“ Кремена допринася за подобряването на средата в България и по-специално на живота на децата. Сред проектите и кампаниите на организацията са ,,Фонд за децата на герои“, чрез които се осигуряват месечни стипендии на деца на лекари, медици и учители, починали от COVID-19; кампания ,,За доброто срещу COVID-19″, в рамките на която са събрани над 570 000 лв., проект ,,Светулка“ за ремонтиране и освежаване на детски болнични отделения в страната. А след началото на войната в Украйна, Фондацията е сред основните двигатели за организиране на приема и осигуряване на подкрепа за пристигащите в България бежанци.
Екипът на Паракидс работи с деца със специални потребности – ментални и физически. Не спират да показват на децата, семействата им и цялото общество колко много могат да постигнат, когато се работи с любов към тях. Паракидс създават достъпна среда, адаптирани детски площадки.
Фондация „Чуй ме със сърцето“ прави българското кино достъпно за глухите хора чрез субтитри към филми. Благодарение на усилията на фондация ,,Чуй ме със сърцето“ глухите хора могат да гледат десетки филми.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ – АГЕНТ НА ПРОМЯНАТА 2022

Награди за въздействие получиха журналистът Ива Дойчинова и учителят Теодора Димитрова, правещ образованието по-достъпно с новите технологии.
Никола Рахнев и „Гората БГ“ се окичиха с наградата за зелена промяна
„Таратанци“ – за принос към опазването на културното наследство.
Кристина Газиева взе приза за разказвач-вдъхновител за вдъхновяващите истории в “Спасените”.

Фестивалът с благородна кауза „Изкуството е“ от Монтана бе отличено с награда за регионална промяна. Баскетболният клуб за хора в инвалидни колички „София Балкан“ получи признание като екип, подобряващ нагласите към промяна чрез спорт.

Ангелина Ангелова, PR на хотел Маринела, бе отличена със специална награда за добротворец и човек на каузата, защото от самото начало е част от JAMBA семейството и подкрепя, и подслонява всяка тяхна инициатива.