Агенти 2022 – 2023

Отличени Агенти на промяната за 2022 – 2023 година:

  • Категория „Посланик“:
Теодор Цветков е световен рекордьор за плуване с една ръка в кампания за международната седмица за информираност за парализа „плексус брахиалис“. Насърчавайки много деца с травми да вярват във възможностите си.
Александър Карагьозов ежегодно съдейства безвъзмездно на инициативите на редица български фондации, oрганизации и стартъпи, ангажирани с подобряване на средата и възможностите в България, част от които: Фондация „Йордан Камджалов“, Фондация „За Чудо и Приказ“, ЧСОУ „Рьорих“, световната образователна платформа Mindalley, образователните платформи „Стремеж“ и „Academia Musica“, Фондация „Нашият Дом е България“, различни стартъпи, инициативи и събития в полза на обществото.
Колаборира с артисти на световно ниво и прави всичко възможно да дава възможности на български артисти за изява на запад. Във всеки един момент работи и/или е пряко отговорен за поне няколко културно-образователни или творчески проекта с обществена значимост в страната или на запад.
Аделина Банакиева, От години инициира, организира и участва активно в множество най-различни социално значими каузи в подкрепа на бедстващите животни и хора, рискови социални групи, както и лични каузи.
  • Категория „Бизнес“:

Категория „Промяната във всеки“:

Светослав Захариев – Сисо, Сисо е световен и европейски шампион по граплинг. Преди 10 години, след катастрофа, остава обездвижен.
Тогава той решава да създаде първата специализирана зала за тренировки за децата с увреждания в България – „Захариев файт тийм“. Целта му е те да се чувстват приети и приобщени. В залата се провеждат фитнес занимания със специално оборудване с цел рехабилитация и социализация на децата с увреждания и специални нужди. Сисо е и експерт в Превантивно информационен център – Русе.
Д-р Алдин Али От няколко години се е посветил на каузата българското здравеопазване да се развива истински напред и повече българи да имат достъп до истински лекари, дори и в малките населени места. Кауза с голям обхват и голямо сърце. В момента работи за създаване на обучителен център за студенти по медицина за нещата, които не се учат в университета, а са важни за добрия лекар.
Таня Христова подкрепя деца от бедни семейства да продължат образованието си, осигурявайки им материални дарения набрани чрез кампании .Тя спечели приз в наградите „Човек на годината“ на БХК и през 2021 стигна до финал в престижната надпревара Млад европеец на годината.
Моника Маринова, председател на „Сдружение на тарловите пациенти в България – Лечение без граници“.

Категория „Екип“:

Категория „Промяната в младите“:

НСК Олимп обедини треньори, деца, родители и специалисти в различни сфери, така че сформира екип от достойни личности и се превърна в организация с определена култура, място, където се създават добродетели необходими за цял живот, а именно: уважение, трудолюбие, дисциплина, отговорност, постоянство, работа в екип – добродетели, които играят изключителна роля върху възпитанието и бъдещето на децата! .
Илияна Стоилова и Йоан Колев, автори на инициативата за почистване на черноморските плажове „Wind2Win“ и инициативата за почистване на черноморските плажове “Чистата Коледа”, обучават млади ентусиасти със специални потребности да се докоснат до света на водните спортове и тяхното благотворно влияние върху здравето и психиката напълно безплатно.

Форматът на събитието e подходящ за деца и младежи със специални нужди на възраст от 5 до 17 години. Събитието предоставя на участниците, техните семейства и възпитатели, възможността да се докоснат до морските водни спортове – сърф, уиндсърф SUP и каяк, адаптирани за възможностите на всеки.


доц. Д-р Кристиян Постаджиян, Зам.ректор на НБУ, заради подхода му за споделено лидерство между студенти и преподаватели в Нов български университет.


Категория „Комуникатори“:

Георги Ненов. Георги е създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов” – българският подкаст, насочен към вярата в себе си и многобройните възможности, които ни заобикалят. Разказвайки вдъхновяващи истории на хора, които живеят живота на мечтите си, Георги Ненов цели да мотивира своите слушатели да вървят по пътя си с увереност в собствените си способности и така да сътворят едно по-добро бъдеще. Подкастът на вдъхновителите!
Калоян Константинов – Калоян е гл. ред. на независимата разследваща медия КлинКлин, финансирана единствено от дарения, допринасяща за развитието на медийната и обществена среда по света и у нас. През последните години Калоян:
– провежда +70 лекции пред +4000 души в България, Англия, Тунис и Иран по медийна гаграмотност и междукултурни отношения

Виктория Симеонова. Репортерът и редактор на gospodari.com („Господари на Уеба“) непрекъснато с работата си насърчава хората да са смели в отстояването на позицията си, за да се стигне до положителна промяна.

Категория „Кауза“:

НАХРБ е най-старата и към момента вероятно най-активната организация на хора с различни редки заболявания в България, обединяваща над 15 пациентски организации (всяка с фокус отделно рядко заболяване).
Фондация „Документалистите“ работи за повишаване на обществената осведоменост по наболелия въпрос за острия недостиг на органи за около 1000 българи, които във всеки момент чакат своя шанс за живот. Автори са на документалния разказ за донорството на органи в България „Последният дар на човека“. За целите на проекта двамата основатели интервюират лекари, пациенти и семейства на донори в различни населени места в страната, снимат в 8 болници, присъстват на 3 трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. През 2020 г. основават Фондация „Документалистите“, под чиято шапка излиза и филмът „Последният дар на човека“. А през 2023 г. благодарение на двамата основатели и техни съмишленици Варна се сдобива с първата улица в света, кръстена на донор на органи, с които са спасени 4 човешки живота – ул. „Георги Николов“ (на името на брата на Александър, който си отива преждевременно от този свят).
Фондация „Single Step“ подкрепя стотици ЛГБТ младежи като осигурява директни услуги – онлайн чат, психологически и медицински консултации, както и кариерно консултиране. Също така провежда обучения за специалисти (психолози, учители, социални работници) как да бъдат подкрепящи към младежите с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Фондацията също има застъпническа дейност, целяща по-адекватното зачитане на човешките права на ЛГБТ хората в България.
Екипът ежедневно общува с младежи, които са жертва на заплахи, насилие и дискриминация от семействата, учителите и колегите си и често това е единственото безопасно и подкрепящо място за тях.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ – ЛИДЕРИ НА ПРОМЯНАТА 2023

Георги Георгиев и Анджела Родел за успехите на романа „Времеубежище“
Валя Балканска и Петър Янев
Яна Титова. Сценарист и режисьор на филма „Диада“
Яна Маринова
Галя Щърбева
Георги Бърдаров, писател, географ, специалист по етно-религиозни конфликти и демографски въпроси.
Ивайло Захариев
Йоана Темелкова
Манол Пейков , общественик, издател, преводач и собственик на издателство. Провежда големи дарителски кампании за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.